szórófej

A szórófej fontos eleme az öntözőrendszernek

Napjaink modern technológiájával a kerti munkákat könnyedén elvégezhetik a különböző gépek. Az öntözőrendszer például hatalmas előny a növények locsolásánál. A szórófej kiemelkedő szerepet foglal el a rendszerben, ugyanis eme eszközből jön ki a víz, igen magas nyomással. Mivel több típust lehet megkülönböztetni, talán érdemes tisztában lenni a tulajdonságaikkal.

Van, amelyik a feladat elvégzése után visszahúzódik a talajba és van, amelyik mindig a felszín fölött helyezkedik el. A szórófej lehet rotátor fúvókával ellátott, rotoros vagy spray típusú. Mindegyiket más helyzetekben használják, ezért amennyiben tanácstalan, javasolt a szakértőnek a véleményét kikérni. Ezáltal könnyedén megtudhatja, hogy mely típust ajánlott leginkább használni. A szórófej darabonként is megvásárolható, ha netán szükség lenne az egyik alkatrész cseréjére. Persze egyéb megoldások is vannak a növények és a zöldségek vízzel való ellátására.

A csepegtető öntöző hatékony és precíz

Mindemellett pedig a vízzel is előnyösen bánik, ugyanis minimális adagot használ fel a növények öntözéséhez. Arról nem is beszélve, hogy a csepegtető öntöző egyenesen a termés tövéhez vezeti a vizet. Ráadásul nagyon finoman, csepegtető módszerrel, nem pedig magas nyomással elpárologtatva a levegőben, mint mondjuk a szórófejek. Természetesen a csepegtetés nem állná meg a helyét a gyepszőnyeg öntözésénél, azonban remek szolgálatot tesz a terméssel ellátott kertben.

A csepegtető öntöző nemcsak pontos adagolást biztosít, hanem a víz célzott kibocsájtást is. Ennek következtében a víz nem párolog el, vagyis kevés a vízveszteség, leginkább a takarékosság jellemző a rendszerre. Minimális energiabefektetést igényel, de természetesen a téliesítésre ezt is szükséges felkészíteni, mint ahogy a legtöbb kerti rendszert. A csepegtető öntöző több fajtáját is megkülönböztethetjük. Eltérő csövek vannak ugyanis a piacon, amivel más-más rendszereket lehet kialakítani. Mindezt az adott körülmények és elvárások alapján, hogy teljes legyen az elégedettség és a növények vízellátása.