gázkészülék karbantartás

Nem szabad halogatni a gázkészülék karbantartását!

Mivel a technológia megállíthatatlanul fejlődik, ezért évről-évre jobb hatásfok érthető el a fűtést illetően a legmodernebb gázkazánokkal. Annak ellenére, hogy a legmodernebb modellel rendelkezünk, a gázkészülék karbantartás ugyanolyan kihagyhatatlannak számít a fűtésszezon kezdetekor. Arról nem is beszélve, hogy egy régebbi típus esetén egyenesen megkerülhetetlen az alapos átvizsgálás, mégis sokan fittyet hánynak a dologra, ami sajnos előbb-utóbb megbosszulja magát.

A gázkészülék karbantartás hiánya hamarosan olyan problémához vezethet, aminek a kijavítása sokkal időigényesebb és bonyolultabb, mint a gázkészülék karbantartás. Érthető, hogy akadnak, akik plusz kiadásként tekintenek az ilyen és ehhez hasonló szolgáltatásokra. Ilyenkor viszont mindig mérlegelni kell azt, hogy mennyibe kerül a gázkészülék karbantartás és milyen költségeket emészthet fel egy komoly javítási munkálat a karbantartás hiányából fakadóan. Ez alapján egyszerűen meg lehet állapítani, hogy a prevenció ebben az esetben is hatékony stratégiának számít.

Mit foglal magába a fűtési rendszer karbantartás?

A vízkő mindig is fő problémaforrásként volt elkönyvelve a gázkazánok estében. Ez a jelenség, általában a hőcserélőn figyelhető meg. A fűtési rendszer karbantartás alkalmával pedig a hőcserélő savazásra is szükség lehet. Ilyenkor megtisztításra kerül minden olyan alkatrésze a gázkazánnak, ami vízzel érintkezik. Ha a kazán kifogástalanul, maximális hatásfokon üzemel, az már félsiker. De akkor miért nem dőlhetünk hátra az otthonunk kellemes melegét élvezve?

Mert magában a rendszerben, a vezetékekben és fűtőtestekben is képződhetnek különféle lerakódások. Ezeknek az eltávolítása a fűtési rendszer karbantartás során átmosással történik. Erre akkor lehet szükség, ha a radiátorok nem melegednek egyenletesen. A padlófűtés esetében a hideg területek is gyanúra adhatnak okot. A gyakori légtelenítés is árulkodó jele annak, hogy aktuálissá vált a fűtési rendszer karbantartása. A hőkamerás átvizsgálás feltárja a hiba okát és kezdetét veheti a vezetékek és a radiátorok átmosása.