A képregények mellett igazi terápiára találtam

A képregényekről sokan azt gondolják, hogy csak gyerekeknek vannak kitalálva. Ez az állítás azonban már egyre kevesebb dologra igaz. Sokan hívják egyébként ezeket a műveket grafikus regénynek és teljesen megértem, hogy miért teszik a különbséget. Még egyetem előtt rengeteg időm volt, és sokszor olvastam képregényeket. Ezek segítségével pedig egy teljesen új világ nyílt meg előttem, szinte végtelen új lehetőséggel.

Persze nem tagadom, rengeteg bugyuta képregény van és kicsit már tényleg túl vannak tolva a filmadaptációk. Ettől függetlenül, úgy gondolom, hogy még így is egy varázslatos világba csöppenhetünk bele, ami megéri bárkinek az idejét. Amúgy nagyon vicces, hogy gyerekként rengeteget érintkeztem szuperhősös képregényekkel és az évek során mélyen belém volt ágyazva ez a tudás. Én lepődök meg a legjobban, mikor látok egy új szuperhős filmet és pontosan tudom, hogy ki-kicsoda.

Az alkoholizmus fogalma kapcsán azonban nem volt ilyen mélyreható tudásom. Mindenki azt gondolja, hogy fel fogja ismerni azt, ha az egyik barátján jelentkeznének az alkoholizmus tünetei. A Felépülök oldala azonban megmutatta nekem, hogy az alkoholizmus fogalma sokkal szerteágazóbb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk. Őszintén, nekem az a kép szokott eszembe jutni, mikor az alkoholizmus szó feljön, hogy egy öntudatlan ember ordít egy buszmegállóban. A barátomon sosem láttam ezt.

A Felépülök oldala azonban megmutatta, hogy attól függetlenül, hogy nem extrémek a tünetek, az alkoholizmus attól még ugyanúgy lehet, hogy már az ember életének a része. Ez az oldal azonban nem csak az alkoholizmus fogalmát akarta megmagyarázni, hanem megoldást is kínált azoknak, akik elég bátrak ahhoz, hogy megragadják a lehetőséget.

De először arról szeretnék mesélni, hogy milyen benyomásokkal érkeztem a Felépülök oldalára. Az alkoholizmus fogalma kapcsán ez volt az első hely, amit kiadott. A színek és az oldal egész kialakítása azt sugallta, hogy itt biztonságban vagyunk. Ez egy eszméletlen fontos dolog, különösen akkor, ha valaki függőséggel küzd. A kezdőlapon egy általános áttekintést kaphatunk arról, hogy kik dolgoznak a Felépülök oldalánál és milyen tapasztalattal rendelkeznek.

Ez egy óriási pillanat volt nekem. Mivel nem azt láttam, hogy valami rideg, számító agyturkászok csapata lett volna, hanem valódi emberek, akik maguk is megküzdöttek már hasonló problémákkal. Ezért olvastam nagyobb bizalommal a cikküket is, ami elérhető volt az alkoholizmus fogalma kapcsán. A szöveget olvasva tényleg kicsit jobban meg tudtam érteni azt, hogy miként jut el egy ember ahhoz, hogy alkoholista legyen. Az indokok erre egyáltalán nem olyan fekete fehérek, mint ahogy azt gondolnánk. Rengeteg kis nüansz van, amit sokszor nem veszünk észre addig, amíg már késő.

A Felépülök azonban, a felépülési programjuk segítségével reményt és eszközt tudnak adni az embereknek, akik ilyen bajokkal küzdenek. Azt írták, hogy nem számít, hogy az alkoholizmus mennyi ideje keseríti már meg az adott ember életét, mindig van kiút. A gyógyulás százalékos esélye persze nem 100, hiszen mindig ott van az emberi tényező és a szabad választásunk.

Ettől függetlenül ez az egész rengeteg reménnyel töltött el és a barátom is osztozott ezeken. Ő is utána olvasott, miután elküldtem neki a Felépülök oldalát és azt mondta, hogy teljesen igazam van, ez lehet a nagy lehetősége arra, hogy változzon. Valóban részt vett a 28 napos felépülési programon és egy teljesen más emberként tért vissza.