Nissan Micra felni

Milyen technológiával gyártják a Nissan Micra felnit?

Számos technológia áll a gyártók rendelkezésre a keréktárcsák készítésekor. Az egyik ismert gyártási módszer, ami megfigyelhető a Nissan Micra felni megannyi típusánál, az alacsony nyomású öntés. Mi ennek a lényege? A kis nyomáson történő öntésnél az alumíniumot a gravitációs öntéshez képest gyorsabban, alacsony nyomással juttatják be a kész formába.

A matéria mechanikai adottságai a nagyobb tömörségnek köszönhetően szinte egyből javulnak. A gravitációs öntéshez viszonyítva ennek a technikának valamivel magasabb a gyártási költsége. Ennek ellenére manapság ez az eljárás bizonyul a legelterjedtebbnek, főleg az ötvözet keréktárcsákat illetően.

Sok Nissan Micra felni gyártó magasabb nyomást alkalmaz a tárcsa súlyának a csökkentése érdekében, azonban emiatt a gyártási kiadások is megnőnek. A cserefelni piacon az alacsony nyomáson öntött felni a legkeresettebb, köszönhetően a kielégítő súly/terhelhetőség aránynak.

A Nissan Micra felni készülhet hideg folyatásos, azaz préskovácsolt technikával is. Még mindig ez számít a csúcstechnológiának a keréktárcsák világában. Az alacsony nyomású öntőgép módszeréből indul ki az egész eljárás.

Mi a Peugeot 206 alufelni hideg folyatásos technológiájának a lényege?

Amikor a gyártás a második fázisba lép, akkor egy direkt erre a célra készített masinával a formát megpörgetik és kívülről felmelegítik, miközben a tárcsa peremrészére görgőfejek nyomódnak, és azt préselve feszítik egy irányba, ahogy azt a korongozó fazekas teszi. A Peugeot 206 alufelni a meleg, a nyomás és a rotáció együttes hatásának eredményeként olyan peremrésszel rendelkezik majd, amelyiknek a teherbírása a kovácsolt felnikével vetekszik.

Egy olyan technológiáról van szó, ami igazán gazdaságos. Az O·Z hosszú éveken keresztül alkalmazta ezt a technológiát Forma-1-es keréktárcsák gyártásához. A préskovácsolásnak köszönhetően a kapott Peugeot 206 alufelni minden téren megfelel az igényeknek. Ott van még a kovácsolt eljárás is. Itt a lényeg, hogy a Peugeot 206 alufelni nagyon magas nyomáson, egyetlen alumíniumtömbből kerül előállításra.