acélfelni

Az acélfelni ET értékéről egy kicsit bővebben

Minden kocsi gépkönyvében pontosan le van írva, hogy milyen mérethatárok között lehet mozogni, amikor egy új szett felni megvétele a cél. Természetesen az acélfelni betűkódjai is segítenek megtalálni a tökéletes darabot. Nem szabad figyelmen kívül hagyni például az ET érték fontosságát. Mit is mutat ez?

Arról az adatról van szó, ami a tárcsa függőleges felezési síkjától mért távolságot jelenti, a kerékagyra való felfekvési sík értelmében. Mindig milliméterben szokás ezt megadni. Ha valaki azt látja az acélfelni oldalán, hogy ET25, akkor az arra utal, hogy a középvonaltól a külső perem felé 25 milliméterre van az a sík, ahol a kereket a kerékagyhoz szokták rögzíteni.

Érdekesség, hogy ez a szám akár nulla és még negatív is lehet. De miért is annyira lényeges ez? Aki a szakembereket kérdezi, mind azt a választ kapja, hogy az acélfelni ET-számának a megtartása több okból is erősen javasolt.

A rossz ET értékkel rendelkező acélfelni fölöslegesen terheli a futóművet, aszimmetrikus kopást okoz a gumiknál, csapágyaknál, és az is megeshet, hogy a kormányzott kereket elfordítva az beleér vagy a karosszéria- vagy a futómű alkatrészbe. Olyan problémák ezek, amiket mindig szükséges elkerülni annak érdekében, hogy a vezetés és maga az élmény biztonságos és élvezhető maradjon.

Az Opel Zafira B alufelni méretazonosítására szolgáló adatok

Persze egy tárcsán ennél sokkal több adatot lehet felfedezni. Az Opel Zafira B alufelni méretjelölése is könnyedén megtalálható. Ha például valaki azt látja, hogy 8Jx19 H2, akkor tudnia kell, hogy az első számjegy a keréktárcsa szélességét jelöli, colban, míg a 19 a felni külső átmérőjére utal, szintén colban. A H2 pedig ebben az esetben arra vonatkozik, hogy peremvédős megoldásról van szó.

Nyilván az „x” nem a szorzás jelére utal, hanem arra, hogy a felni egyrészes, egybeszerelt, tehát nem olyan, mint régen voltak a Zileken vagy épp a MAZ teherautókon. Egyéb számok is lehetnek az Opel Zafira B alufelni bizonyos részein, amik a gyártási évre utalnak, esetleg a márkára, gyártóra. Ha tehát a kielemzett adatok stimmelnek, akkor nyugodtan megvehető az eszköz.