Vargabéles

Vargabéles recept eredete

Az erdélyi magyarok ősidők óta tisztelik és megbecsülik népi hagyományokat. Mindenük a néptánc, a népviselet, a népköltészet, a sok mulatság és a finomabbnál finomabb ételek. A vargabéles recept is Erdélyből, pontosabban Kolozsvárról származik. Egy vendéglőben született meg, ez a túrókrémmel töltött, omlós, tésztarétegekbe burkolt finomság. Mára már több változata is van, sokan más töltelékkel, például lekvárral, különböző gyümölcsökkel keverve, vagy két tésztalapba téve, készítik és szolgálják fel. Ám az igazi vargabéles recept egészen más. A kolozsváriak számára e desszert olyannyira finom volt, hogy híre messze földekre is eljutott. Magyarországra is szállítottak, amikor előkelő vendégek érkeztek, és valami különleges desszerttel szerették volna meglepni őket.

Az elkészítésének minden csínját-bínját elsajátították és kedvenc vargabélesükké vált. A vajas tésztalapot addig gyúrták, amig szép, sima rugalmas nem lett. Szalagokra vágták, sós vízben megfőzték majd forró vajban megforgatták. A töltelék elkészítésére is nagy odafigyelést szántak. A tojások sárgáját kis cukorral kikeverték majd a felvert tojás fehérjével simára kavarták.

A ledarált túrót kis tejföllel, porcukorral, mazsolával összekavarták majd az egészet puha krémmé alakították. A lapokat szépen sorjában egymás mellé helyezve egy tésztaágyat formáltak, a túrós krémet beleültették, majd befedték és ropogósra sütötték. A kolozsváriak a tálalásra is odafigyeltek, szép, egyenletes kockákra vágták meghintették porcukorral és langyosan tálalták.
A vargabéles recept elkészítéséhez a részletes leírást megtalálod a https://receptneked.hu/edes-sutemenyek/vargabeles-4/oldalon. Sikeres sütést kívánunk!